A prometazin (Romergan) újraértékelve

A mai, irányelvekkel körülbástyázott gyógyászatban is előfordul, hogy egyes gyógyszerek főbb felhasználási területe országonként, régiónként gyökeresen különbözik. Egyik jó példa erre a PROMETAZIN (Romergan, Phenergan, Pipolphen), amelyet Romániában főként kisgyermekeknek, de csecsemőknek is nyugtatóként használnak, jóllehet a betegtájékoztató a két éves kor alatti alkalmazást tiltja (néhány éve még csak az újszülöttek és koraszülöttek számára tiltotta; “régi jó” gyógyszerként ismerik a szülők és a szakorvosok egyaránt), ugyanakkor pl. az USA-ban leírják, hogy ott széles körben elterjedt antiemetikum, amelynek használatát sikertelenül próbálják visszaszorítani, ugyanis a gastroenteritisek tüneti kezelésénél rutinszerűen írják fel.

“In this analysis of over 2 million prescriptions written for children < 10 years of age, 23% received a prescription for an antiemetic, with over 90% written for promethazine. In comparison, ondansetron, a safer alternative, was prescribed for only 3%.” [1]

A prometazint 1946-ban, úgyszólván véletlenül állították elő. Az alapvegyületet, a fenotiazint már a XIX. században előállították, a legismertebb fenotiazin-származékot, a metilénkéket akkor már használták a gyógyászatban. Érdemes megemlíteni, hogy a metilénkék volt az első olyan gyógyszer, amelyet teljes egészében szintetikusan állítottak elő. [2,3] Antibakteriális, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt igen népszerű lett, malária ellen is bevetették mérsékelt sikerrel, és meg kell említeni, hogy “kissé” zavaró volt, hogy a vizeletet zöldre, a szemeket (sclerat) pedig kékre festette. 1946-ban a malária-ellenes hatás erősítése miatt a fenotiazin molekula N atomjára alkilamin láncokat kapcsoltak, azonban az így kapott vegyület (a prometazin) a tervezett célra használhatatlan volt, viszont igen erős antihisztamin sajátosságokkal rendelkezett. 1951-ben került forgalomba, a gyermekgyógyászatban évtizedeken keresztül nyugtatóként használták, majd a 70-es évektől műtét előtti “lyticus cocktail” részeként, később a gyakori mellékhatások miatt ezek az indikációk háttérbe szorultak, manapság az USA-ban hányáscsillapító hatása miatt írják fel leggyakrabban, de allergiás reakciók, utazási betegség, irritatív köhögés tüneti kezelésére is adják.
Először 1979-ben Khan és Blum jelezték, hogy a prometazin légzésdeprimáló mellékhatása összefüggésbe hozható a hirtelen csecsemőhalállal [4,5], ugyanis az 52 vizsgált halálesetnél a csecsemők egynegyede előzőleg prometazint kapott, míg a kontrollcsoportban csak 2% részesült prometazin-kezelésben. Később számos esetet jelentettek, ahol feltételezhető a prometazin szerepe az apnoe kiváltásában. A légzésdeprimáló hatás fokozottabb lehet koraszülötteknél, akik az érett csecsemőkhöz képest is nehezebben tudják metabolizálni a prometazint. 2000-től a FDA már csak 2 éves kor feletti alkalmazást engedélyezett, 2004-ben már ún. “black-box” figyelmeztetéssel tiltotta a használatát ebben a korcsoportban. A Global Allergy and Asthma European Network munkacsoportja az összes első generációs H1-antihisztamin fokozott felügyeletét (vényköteles legyen) és lehetőség szerint visszaszorítását szorgalmazza a gyakori mellékhatások miatt. [6]
A brit gyógyszerügyi hatóság felülvizsgálta a gyermekkori meghűlésekre gyakrabban használt antihisztaminok (és egyéb gyógyszerek) hatékonyságát és biztonságosságát, majd azokról (köztük a prometazinról) 2009-ben körlevelet adott ki az alábbi főbb pontokkal:

 • Robusztus hatékonysági adatok hiányában, károsító hatásra utaló megfigyelések alapján az értékelt készítmények kockázat/előny aránya kedvezőtlennek ítélhető.
 • 6 évesnél fiatalabb gyermekek esetében (!) a készítmények nem alkalmazhatók.
 • 6–12 éves gyermekek esetében az alkalmazás kockázatát csökkenti, hogy ebben a korban kevesebb meghűléses megbetegedés fordul elő, kevesebb gyógyszer alkalmazására van szükség, a gyógyszerek jobban tolerálhatók és a betegek képesek megítélni az alkalmazott gyógyszer hatékonyságát. Ezért ezen korosztály esetében indokolt a készítmények alkalmazása, ha kétheti ajánlott „best practice” kezelés nem eredményes. Ilyen esetekben megfelelő tanácsadás mellett a készítmények továbbra is beszerezhetők a gyógyszertárakban. [7]

Mindezek a változások várhatóan kisebb-nagyobb késéssel térségünkben is bekerülnek majd a köztudatba.
Végezetül álljon itt a Romergan szirup betegtájékoztatójának magyar nyelvű fordítása:

Hatóanyag: prometazina
Gyógyszerforma: szirup 5mg/5ml
Forgalmazó: Biofarm SA
Forrás: Országos Gyógyszerügynökség (ANM) honlapja;

Magyar nyelvű leírás:

Romergan szirup 5mg/5ml
Prometazin

A gyógyszer használata előtt olvassa el figyelmesen és teljes terjedelmében az alábbi betegtájékoztatót. Őrizze meg ezt a betegtájékoztatót, mert a későbbiekben szüksége lehet arra, hogy újraolvassa. Ha további kérdések merülnek fel Önben a gyógyszerrel kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Ezt a gyógyszert az Ön panaszaira írták fel, ezért ne adja át hasonló tünetekkel és panaszokkal rendelkező ismerőseinek, mert árthat nekik.Ha a mellékhatások bármelyike súlyos formában jelentkezik Önnél, esetleg ebben a betegtájékoztatóban nem említett mellékhatás lép fel, értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A betegtájékoztató tartalma:
1.    Mi a Romergan és mire használatos
2.    A Romergan alkalmazása előtt
3.    Hogyan alkalmazza a Romergant
4.    Lehetséges mellékhatások
5.    Tárolás
6.    További tudnivalók
1. Mi a Romergan és mire használatos

 • allergiás megbetegedések tüneti kezelése: rhinitis, conjunctivitis (kötőhártyagyulladás), csalánkiütés, viszketés, angioedema, allergiás és viszkető dermatózisok, dermografizmus,
 • hisztamint felszabadító gyógyszerek okozta panaszok tüneti kezelése, rovarcsípés és növények okozta reakciók,
 • hányáscsökkentő,
 • utazási betegség és más vestibularis zavarok megelőzése ill. kezelése (pl. szédülés, Meniere szindróma),
 • nyugtalanság és álmatlanság kezelése,
 • műtétek előtti premedicatio.

2. A Romergan alkalmazása előtt
Ne adjon Romergant, ha:

 • túlérzékeny prometazinra és más fenotiazinokra vagy bármelyik hordozóanyagra,
 • agranulocitózis szerepel a kórelőzményében,
 • zárt zugú zöldhályog,
 • vizeletretentio kockázatával járó betegségek,
 • kómás állapotok,
 • központi idegrendszert deprimaló állapotok,
 • 2 éves kor alatti gyermekek.

Fokozott körültekintést igényel a Romergan adása, ha:
Amennyiben a panszok tartósan fennállnak vagy súlyosbodnak (pl. légzészavar, ödéma, bőrsérülések) vagy olyan tünetek jelennek meg, amelyek vírusos betegséghez köthetők, a kezelést újra kell tervezni.
Mivel a fenotiazinoknak elméletileg szerepe lehet (kockázati tényező) a hirtelen csecsemőhalál kiváltásában, nem adható 2 éves kor alatt.
A fenotiazinok szívritmus gyorsító és vérnyomáscsökkentő hatása miatt fokozott óvatossággal kell alkalmazni szív és érrendszeri betegségek esetén. Vese- vagy májelégtelenség esetén fennáll a veszély, hogy a gyógyszer felhalmozódik a szervezetben. A prometazin csökkenti a görcsküszöböt, ezért epilepsziás betegeknél fokozott klinikai és EEG felügyelet szükséges.
Asztma, gyomorfekély és pilorus obstructio esetén fokozott óvatosság mellett adható. Prometazin kezelés alatt kerülni kell a napfényt, ugyanis napfényérzékenység léphet fel.
Egyéb gyógyszerek szedése
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ellenjavallt társítások:

 • etil-alkohol: növeli a prometazin nyugtató hatását; Romergan szirup kezelés alatt kerülni kell az alkoholos italokat és az alkoholt tartalmazó gyógyszereket;
 • sultoprid, cisaprid: kamrai ritmuszavarok, különösen „torsades de pointes” típusú ritmuszavar;

Elővigyázatosságot igénylő gyógyszertársítások:

 • központi idegrendszert deprimáló gyógyszerek: nyugtató antidepresszánsok, barbiturátok, klonidin és hasonló gyógyszerek, hipnotikumok, morfinszármazékok (fájdalomcsillapító és köhögéscsillapító), metadon, neuroleptikumok és anxiolitikumok;
 • atropin és rokon vegyületek (triciklusos antidepresszánsok, antikolinerg Parkinson ellenes gyógyszerek, antispastikumok, disopiramid, fenotiazin neuroleptikumok), amelyek fokozzák a prometazin paraszimpatolitikus hatását (vizeletretentio, székrekedés, szájszárazság);
 • propranolol, sulfadoxin-pirimetamin, klorokin (erős vérnyomás csökkentő hatás);
 • bromokriptin: a prolaktin-szint fokozott csökkenése;
 • lítium: neurotoxikus.

Romergan egyidejű alkalmazása ételekkel vagy italokkal
Romergan szirup alkalmazása idején alkohol tartalmú italt fogyasztani tilos, mivel az alkohol felerősíti a prometazin nyugtató hatását.
Terhesség és szoptatás
A szirup kizárólag gyermekek számára készült.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A prometazin nyugtató hatása és egyéb lehetséges mellékhatásai miatt a Romergan megatívan befolyásolhatja a gépjármű vezetést és minden olyan tevékenységet, amelyhez mozgáskoordináció szükséges.
A Romergan egyes összetevőire vonatkozó információk
Veleszületett fruktóz-intolerancia, glukóz-galaktóz malabsorbtio, zaharaz-izomaltáz elégtelenség esetén ez a gyógyszer nem adható. 5ml szirup 3,07g cukrot tartalmaz. Cukorbetegeknél 5ml-nél nagyobb mennyiségű szirup esetén figyelembe kell venni a cukortartalmat.
Mivel metil-p-hidroxibenzoe-savat tartalmaz allergiás reakciókat okozhat (akár késői típusú reakciót is).
Ez a gyógyszer kis mennyiségű etanolt (etilalkoholt) tartalmaz (<100mg/dózis).
3. Hogyan kell alkalmazni a Romergant
Mindig az orvos előírásai szerint kell alkalmazni. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
2 éves kor feletti gyermekek:

 • antihisztamin: 0,12 mg/kg/nap 3 adagra osztva;
 • hányáscsökkentő: 0,25-0,5 mg/kg/nap 4-6 adagra osztva;
 • utazási betegség: 0,5 mg/kg/nap (ne haladja meg az 5mg-ot) 2 adagra osztva;
 • nyugtató: 0,5-1 mg/kg/nap.

A gyógyszer adását lehetőleg este kell megkezdeni. Felnőtteknél más prometazin-tartalmú gyógyszerformák javallottak, amelyek az adagolás szempontjából előnyösebbek.
Ha az előírtnál több Romergant vett be
A túladagolás tünetei: görcsök, alacsony vérnyomás, légzészavarok, eszméletvesztés, kóma. Paraszimpatikus tünetek jelentkezhetnek. Ha túladagolást gyanít, azonnal forduljon a kezelőorvosához vagy a legközelebbi ügyeletes orvoshoz.
Ha elfelejtette bevenni a Romergant
Ne vegyen dupla adagot az elfelejtett adag pótlása miatt.
Ha bármilyen egyéb kérdése van a készítményre vonatkozóan, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, a Romergan is okozhat mellékhatásokat, jóllehet azok nem mindenkinél fordulnak elő.
Idegrendszeri zavarok

 • túlzott nyugtató hatás, aluszékonyság, főként a kezelés kezdetén;
 • ortosztatikus hipotenzió;
 • egyensúlyzavarok, szédülés, memória- és koncentrációs zavarok;
 • mozgáskoordináció hiánya, remegés (gyakrabban időseknél);
 • zavart elmeállapot, hallucinációk, extrapiramidalis zavarok;
 • ritkán izgatottsági állapot jelentkezik: nyugtalanság, idegesség, álmatlanság.

Immunrendszer zavarai:

 • bőrpír, ekcéma, viszketés, purpura, csalánkiütés;
 • ödéma;
 • anafilaxiás sokk;
 • napfényérzékenység;
 • ritkán: Quincke ödéma.

Hematológiai és nyirokkeringési zavarok:

 • leucopenia, neutropenia, kivételesen agranulocitózis;
 • trombocitopenia;
 • hemolítikus anémia.

Szívbetegségek:

 • ritmuszavarok;
 • alacsony vagy magas vérnyomás;
 • szívdobogás érzés;
 • angioneurotikus ödéma.

Gastrointestinalis kórképek:

 • szájszárazság, székrekedés, gyomorfájás;
 • kólikás hasfájás;
 • hasmenés.

Szembetegségek:

 • accomodatios zavarok, midriázis.

Vese- és húgyúti zavarok:

 • antikolinerg hatás (vizeletretentio)

Ha valamely mellékhatás súlyossá válik vagy a felsoroltakon kívüli mellékhatást észlel, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez.
5. Tárolás
Gyermekektől elzárva tartandó.
Legfeljebb 25C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó. A dobozon feltüntetett (EXP után) lejárati határidő után ne alkalmazza. A palack felnyitása után legfeljebb 21 napig használható. A lejárati határidő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. További tudnivalók
Mit tartalmaz a Romergan

 • A hatóanyag 5mg prometazin 5ml szirupban (5,65mg prometazin hidroklorid).
 • Egyéb összetevők: aszkorbinsav, metil-p-hidroxi-benzoesav, cukor, narancs illóolaj, etilalkohol, ammóniás karamell (E150), tisztított víz.

A Romergan külleme és a doboz tartalma
A Romergan szirupos, tiszta, barnás, édes ízű, jellegzetes narancsillatú folyadék. A dobozban barna színű palack 50ml sziruppal és mérőkanál található 2,5-től 20ml-ig beosztásokkal.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja
S.C. Biofarm S.A.
Str. Logofăt Tăutu, nr.99,
Sector 3, România, Bucureşti
A betegtájékoztató utolsó ellenőrzésének dátuma 2007 szeptember.

Olvasnivaló:

 1. Marcia L. Buck: Promethazine: Recommendations for Safe Use in Children, Pediatr Pharm. 2010;16(3) © 2010 Children’s Medical Center, University of Virginia [Medscape Pediatrics link]
 2. Adriana Miclescu, L. Wiklund: Methylene blue, an old drug with new indications?, Jurnalul Roman de Anestezie Terapie Intensiva, 2010 Vol.17 Nr.1, 35-41 [teljes pdf link]
 3. Csütörtöki Renáta (témavezetők dr. Csámpai Antal, Lovász Tamás): A Biginelli reakció vizsgálata 10-etil-3-formil-fenotiazin felhasználásával, ETDK, 2006. [pdf link]
 4. Khan A, Blum D. Possible role of phenothiazines in sudden infant death. Lancet. 1979 Aug 18;2(8138):364–365.
 5. Khan A, Blum D. Phenothiazines and sudden infant death syndrome. Pediatrics 1982;70:75–8.
 6. Church MK, Maurer M, Simons FER, Bindslev-Jensen C, van Cauwenberge P, Bousquet J, Holgate ST, Zuberbier T. Risk of first-generation H1-antihistamines: a GA2LEN position paper.Allergy, 2010.
 7. Elek Sándor: A gyermekkori köhögéses meghűlések kezeléséről, Gyógyszereink, 59.évf, 9.sz, 308-309.
 8. Pollard AJ and Rylance G: Inappropriate prescribing of promethazine in infants. Arch Dis Child. 1994 April; 70(4): 357.
 9. Agenda Medicala 2004, Editura Medicala, Bucuresti, 2004.
 10. Fekete F, Gyurkovits K (szerk): Gyermekgyógyászati farmakoterápia, B+V Könyvkiadó, 2006.
 11. Vízi E. Szilveszter (szerk): Humán farmakológia, Medicina Könyvkiadó, Budapest, 2002.
 12. Orvostudomany.ro: Romániai gyógyszer-betegtájékoztatók magyarul [orvostudomany.ro/prospektusok]
Reklámok

Hozzászólások

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s